Moja lokalizacja
Zobacz gdzie znajdujesz się na mapie względem ostatnio wybranych punktów
Imprezy
Konfederacja Smaki Polski
Polska jest obecnie olbrzymim producentem żywności wysokiej jakości. Połowę powierzchni kraju stanowią tereny wykorzystywane rolniczo. W produkcji wielu artykułów rolnych jesteśmy czołowym producentem, np. jabłek na 1., żyta – na 1., ziemniaków – na 2., mięsa – na 5., a mleka – na 4. miejscu w UE. Polska przez wieki była „spichlerzem Europy”. Dziś sprzedaż sektora wynosi 48,9 mld €, a eksport 23,6 mld € (13.2% całkowitego polskiego eksportu).
Polska posiada również bogate tradycje i umiejętności kulinarne sięgające średniowiecza, oparte o bogatą kuchnię magnacką i szlachecką, a także chłopską i mieszczańską. Źródła historyczne potwierdzają, że kuchmistrzowie korzystali z obfitości dzikiej zwierzyny, ptactwa domowego, stosowali aromatyczne grzyby i jagody. Na polski obyczaj kulinarny złożyły się zarówno bujny temperament narodowy, jak i przysłowiowa gościnność, szczodrość oraz przywiązanie i szacunek do tradycji. Wykształciliśmy własny sposób konsumpcji - biesiadowanie, które często sprowadzało się do nieposkromionego obżarstwa i opilstwa.
Będąc krajem wielokulturowym, z wielowiekowymi tradycjami polskimi, litewskimi i żydowskimi, z olbrzymią różnorodnością kultur regionalnych, Polska stała się olbrzymim tyglem smaków. Wojny prowadzone na wschodzie Rzeczpospolitej pozwoliły na otwarcie się na elementy kuchni kresowej i orientalnej. Przez stulecia wszystkie te elementy splotły się w „polski styl kulinarny”. Duży wpływ na naszą kuchnię miał czas zaborów. Te wpływy najlepiej widać w Łodzi, w mieście czterech kultur: polskiej, żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej, w którym powstała bogata kuchnia łącząca własne tradycje z obcymi wpływami. Tutaj też zrodziła się myśl, by z tej wielkiej różnorodności dziedzictwa kulinarnego uczynić nie tylko powód do dumy, ale też wymierną strategię promocyjną dla naszych regionów.
Inicjatywa „Smaki Polski” pochodzi od Łódzkiego Oddziału Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Polega ona na wygenerowaniu ogólnopolskiego systemu promocyjnego dla tradycyjnej kuchni polskiej i produktów regionalnych. Fundamentem dla inicjatywy jest budowa w naszych regionach szlaków turystyki kulinarnej oraz wyróżnianie i oznaczanie najbardziej znamienitych ośrodków herbem „Smaki Polski”. Inicjatywa ma na celu zwiększenie produkcji żywności regionalnej i lokalnej poprzez połączenie jej z turystyką kulinarną oraz zwiększenie oferty polskich tradycyjnych dań serwowanych w lokalach nawiązujących do tradycji regionalnych. Zaproponowane przez nas szlaki turystyki kulinarnej łączą najciekawsze miejsca dziedzictwa kultury i przyrody z restauracjami, karczmami, zajazdami i hotelami, w których serwowane są dania kuchni regionalnej przygotowywane wg tradycyjnych receptur i z wykorzystywaniem żywności lokalnej.
Inicjatywa ma pomóc polskim regionom w pielęgnacji swojej regionalnej tożsamości, chronieniu odrębności kulturowej i zachowaniu dziedzictwa kulinarnego. Chcemy, aby dziedzictwo kulinarne stało się nie tylko istotnym składnikiem tożsamości regionalnej, ale też otworzyło nowe możliwości komercyjne w postaci rozwoju turystyki kulinarnej. Chcemy też odwołać się do tradycji poprzez pokazywanie nieraz burzliwej historii i zniszczeń naszych pałaców, zamków i dworów – wiele z nich przeszło ostatnio renowację i zaczynają ponownie służyć społeczeństwu jako hotele i restauracje. Chcemy też propagować najlepsze produkty posiadające znaki jakości, w tym znak „Jakość Tradycja” przyznawany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.
W naszej inicjatywie odwołujemy się do szlacheckich tradycji kulinarnych, przywołując Sienkiewiczowskiego Jana Onufrego Zagłobę - przykład sarmaty, który lubił dużo zjeść i wypić: „kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą”. Jako logo „Smaki Polski” przyjęliśmy herb rycerski „biesiada” z elementem herbu „wczele”, którym pieczętował się Zagłoba.
Zaproponowaliśmy kilkadziesiąt regionalnych szlaków turystyki kulinarnej, na których producenci, restauracje, hotele i sklepy gwarantują sprzedaż najwyższej jakości produktów regionalnych i lokalnych i przyrządzanych wg tradycyjnych receptur.
Zapraszamy do wspólnego poznawania bogactwa Polski opartego o nasze dziedzictwo kulinarne i dziedzictwo historyczne!
Małgorzata Krzywańska
Newsletter
RODO
Szanowni Państwo,
od dnia 25 maja 2018 roku rozpoczęło się stosowanie Rozporządzenia nr 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie o ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE („RODO”). W związku z tym przekazujemy Państwu informację o sposobie przetwarzania Państwa danych osobowych w ramach systemu promocji żywności regionalnej „Smaki Polski”. Zachęcamy do zapoznania się z informacjami o sposobie przetwarzania danych osobowych dostępnymi poniżej. W przypadku pytań proszę o kontakt na adres: smakipolski@smakipolski.pl.
Informacja o sposobie przetwarzania danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest F.H.U. SMAKI POLSKI Małgorzata Krzywańska (dalej „Administrator Danych”) z siedzibą 91-174 Łódź, ul. Romanowska 91A, e-mail: smakipolski@smakipolski.eu.
Dane są przetwarzane dla celów informacyjnych, promocyjnych na platformie „Smaki Polski”, a także przekazywania wiadomości o inicjatywach i wydarzeniach oraz informacji praktycznych dotyczących promocji żywności regionalnej wysokiej jakości i turystyki w obszarze dziedzictwa kulinarnego i narodowego. Podanie danych jest dobrowolne. Dane nie będą przekazywane innym podmiotom, z wyjątkiem podmiotów upoważnionych na podstawie przepisów prawa. Administrator jednocześnie informuje, że w celu ochrony danych przed ich utratą zostały wdrożone odpowiednie procedury, w tym procedura sporządzania kopii zapasowych. Dane będą przetwarzane do momentu odwołania zgody.
Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. W celu uzyskania kopii swoich danych proszę kontaktować się z Administratorem Danych.
Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody. Ma Pan/i także prawo do przenoszenia danych. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Administrator Danych:
F.H.U. SMAKI POLSKI Małgorzata Krzywańska
91-174 Łódź, ul. Romanowska 91A,
e-mail: smakipolski@smakipolski.eu
tel. 695123385
Strona znajduje się w wersji beta. Pracujemy nad uruchomieniem pełnej wersji strony.