Witamy na naszej stronie SMAKI POLSKI!!!
Jesteśmy szóstką przyjaciół z Łodzi:
- Andrzej – prezes, bard i przewodnik naszej grupy,
- Gosia- v-ce przewodniczka ,
- Marysia – admiratorka przedsięwzięcia (projektu) i opiekun artystyczny
- Małgosia i Basia – prowadzące zapiski (dzienniki) z podróży.
- Piotrek – fotograf.
Połączyła nas pasja do podróżowania po Polsce i satysfakcja płynąca z przeżywania przygody oraz zamiłowanie do zdrowego jedzenia. Staramy się umiejętnie łączyć jedno z drugim. Podróżowanie sprawia, że mamy czas na uspokojenie myśli jak również na niespieszne spożywanie posiłków. Swoiste celebrowanie posiłków wiążemy z dbałością o zbilansowany ich skład, co ma to pozytywny wpływ na nasze zdrowie i nad czym czuwa Gosia.
A więc lubimy podróżować, poszukiwać i poznawać nowe smaki, aromaty ze świeżych lokalnych produktów i dlatego określamy siebie ŁOWCAMI REGIONALNYCH SMAKÓW. Tradycja kuchni regionalnej to dziedzictwo kulturowe naszego kraju, podobnie jak sztuka czy architektura i dlatego jednym z najważniejszych celów naszych wypraw poza odwiedzaniem ciekawych pod względem historycznym czy przyrodniczym miejsc, jest poznawanie lokalnej kuchni. Z każdej naszej wyprawy staramy się wybierać to, co niewątpliwie jest według nas godne polecenia ze względu na wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne. Inspiracją dla nas są poznani w podróży ludzie, opowiedziane przez nich historie, bogactwo otaczającej natury.
Poznajemy na nowo Polskę i jej walory. W ostatnich latach odnowiono tysiące zabytków, uporządkowano ich otoczenie, naprawdę z wielką satysfakcją i dumą można je oglądać! Zaczęliśmy odkrywać historię poszczególnych regionów o pokręconych losach, zagarnianych przez Krzyżaków, Szwedów, wynaradawianych przez 123 lata zaborów. Na skutek ostatniej wojny otrzymaliśmy regiony, których przynależność do państwa polskiego wynosi jedynie około 100 lat (Łużyce, Mazury). To wszystko jest teraz naszym dziedzictwem, a zarazem bogactwem i będziemy się starali wspólnie czasem te zatarte ślady polskości i innych kultur odkrywać.
Widomym świadectwem losów historii jest istnienie w wielu miejscowościach na wschodzie Polski obok siebie kościoła, cerkwi i synagogi, a nawet meczetu, zaś na zachodzie kościoła katolickiego obok ewangelickiego. Wieloletnie splatanie się różnych kultur znalazło swoje odbicie w kuchni regionalnej tworząc „tygle smaków”.
ŁOWIENIE REGIONALNYCH SMAKÓW to zajęcie, które poza niekiedy sporym wysiłkiem fizycznym jest również podróżowaniem w czasie i w przestrzeni. Powrót do przeszłości, to powrót do niegdyś stosowanych w kuchni produktów , przypraw, roślin. Andrzej do każdej wyprawy stara się być dobrze przygotowany, pozyskuje wiedzę historyczną na temat miejsca, do którego się wybieramy.
Będziemy dzielić się z Wami regionalnymi przepisami, komponowaniem posiłków, sposobem ich podawania oraz polecać miejsca warte odwiedzenia. Nad całością czuwać będzie i doradzać (lub odradzać) ze smakiem Maria.