Okolice Krakowa (fragment trasy K501)
Brama Krakowska
Brama Krakowska to jeden z najmniejszych makroregionów Polski o długość 40 km, szerokość do 6 km, powierzchni 275 km². Geologicznie jest to rów tektoniczny wypełniony osadami mioceńskiego morza. Brama Krakowska jest obramowana wzgórzami zbudowanymi z wapieni pochodzących z okresu górnej jury. Pomiędzy Wzgórzami Tynieckimi i Skałkami Piekarskimi rzeka Wisła dokonała przełomu.
Opactwo benedyktyńskie w Tyńcu
Opactwo benedyktyńskie, usytuowane na wapiennym wzgórzu ufundował najprawdopodobniej Kazimierz I Odnowiciel w 1044 r. W II połowie XI w. powstał zespół romańskich budowli: trójnawowa bazylika oraz zabudowania klasztorne. W średniowieczu Tyniec znajdował się na terenie przygranicznym, klasztor był narażony na wrogie najazdy. Nowy gotycki kościół zbudowano w XV wieku, przebudowany w XVII w. na styl barokowy. Poważne zniszczenie dotknęło zabudowania klasztorne w latach 1771–1772 w związku z zamienieniem ich na punkt oporu konfederatów barskich, których oblegały w nim wojska rosyjskie, bombardując klasztor.
Tyniec został włączony do Austrii w 1772 r. W 1816 r. opactwo zostało zlikwidowane przez zaborców austriackich. Tyniec przynależał do Polski przez 878 lat. Mnisi, dzięki inicjatywie belgijskiego benedyktyna Karola van Oosta, powrócili do Tyńca w 1939 r. i rozpoczęli odbudowę podniszczonego kompleksu. W 1968 r. przywrócono opactwo.
Codziennie w kościele można wysłuchać chorału gregoriańskiego w wykonaniu scholi benedyktynów tynieckich. Obowiązki magistra chóru pełni Karol Cetwiński OSB. Nagrania chorału z Opactwa Benedyktynów w Tyńcu można znaleźć na YouTube https://cspb.pl/choral-gregorianski-niedzielne-i-swiateczne-spiewy-w-wykonaniu-scholi-benedyktynow-tynieckich/.
Kuchnia regionalna
Zakonnicy zapraszają na pobyty w Domu Gości. W klasztorze działa też kawiarnia Benedyktyńska i restauracja „Mnisze Co Nieco”. Serwowane są bardzo smaczne posiłki domowe, które spożywa się wspólnie z zakonnikami. Polecamy pierogi klasztorne z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem i białym serem.
Użyteczne informacje
- Dom Gości, klasztor w Tyńcu, e-mail: rezerwacje@jg.benedyktyni.com, tel: 12 68 85 450