Tatry Zachodnie (fragment trasy K101)
Tatry Zachodnie
Trzon krystaliczny głównego grzbietu Tatr Zachodnich stanowią głębinowe skały magmowe (granity) oraz skały metamorficzne (gnejs i łupki krystaliczne). Północne stoki Tatr Zachodnich zbudowane są ze skał osadowych, głównie dolomitów, wapieni i piaskowców. W czasie epoki lodowcowej powstające tutaj lodowce były mniejsze i miały mniejszy wpływ na rzeźbę gór niż w Tatrach Wysokich. Największy wpływ na kształtowanie rzeźby terenu wywarły wody płynące – potoki, które wyrzeźbiły w skałach osadowych głębokie wąwozy Doliny Kościeliskiej i Chochołowskiej.
Budowa geologiczna Kasprowego Wierchu przez wiele lat stanowiła zagadkę, gdyż skały krystaliczne kopuły szczytowej (granodioryty i pegmatyty) w postaci niewielkiej wyspy leżą tu na młodszych skałach osadowych. Wiąże się to z fałdową budową gór. Płaszczowiny podczas przesuwania się na północ oderwały od stropu trzonu krystalicznego „krę”, która uległa odwróceniu i wypreparowaniu na szczycie Kasprowego Wierchu.
Kolej linowa na Kasprowy Wierch
Kasprowy Wierch
Tuż poniżej wierzchołka Kasprowego Wierchu znajduje się górna stacja kolei linowej, a na szczycie zbudowane w 1938 r. obserwatorium meteorologiczne – od 1945 r. najwyżej położony budynek w Polsce.
Schronisko PTTK na Hali Kondratowej
Schronisko na Hali Kondratowej jest najmniejszym schroniskiem polskich Tatr. Budynek został wzniesiony w 1948 r. W kwietniu 1953 r. schronisko zostało zniszczone przez kamienną lawinę, która zeszła ze stoków Długiego Giewontu. Głaz o masie 30 ton wbił się w narożnik jadalni, dwa inne zatrzymały się kilka metrów od budynku.
Kuchnia regionalna
Na typową góralską ucztę wybraliśmy się do Bąkowej Zohyliny – Wyźniej prowadzonej u stóp Krokwi przez rodzinę Gąsieniców-Gładczan. W bacówce wieczorami gra kapela góralska. Na przystawkę powinniśmy spróbować deskę serów regionalnych. Zupy to kwaśnica po góralsku lub borowikowa. Na główne danie mamy Bąkowo Juzyna (zestaw mięs), korytko „Świniobicie” (kaszanka, kiełbasa biała, pieczony karczek + ziemniaki opiekane + zasmażana kapusta) oraz szaszłyk barani z combra lub z polędwicy.
Pożyteczne informacje
- Bąkowa Zohylina – Wyźnio, ul. Piłsudskiego 28a, Zakopane, e-mail.: zohylina@zohylina.pl