
Składniki
- 3 duże dojrzałe banany (najlepiej przejrzałe) + jeden dodatkowy do udekorowania,
- 100 g mąki pszennej typ 500,
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000,
- 150 g erytrol,
- 75 g masła, roztopionego,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu.

Przygotowanie
W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi widelcem bananami. Wmieszać w masę erytrol i jajko. Na końcu dodać mąki wymieszane z sodą i szczyptą soli oraz cynamonu. Wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x14x7 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną (polecam silikonowe formy do ciast, gdyż nie trzeba ich specjalnie smarować masłem i oprószać mąką, ani też wykładać papierem do pieczenia; ciasto z łatwością po upieczeniu „samo wychodzi” z formy).
Piec przez 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka.
Na wierzch ciasta możesz położyć dodatkowego banana. Stanowi to świetną dekorację chlebka bananowego.
Smacznego!

Wartości odżywcze
Chleb bananowy w 100 gramach posiada wartość energetyczną 200 kcal.
* (w jednym kawałku chlebka, czyli około 50 gramach znajduje się ok. 100 kcal).
Makroskładniki | Dany makroskładnik/100g produktu |
Białko | 4 g |
Tłuszcze | 9 g |
Węglowodany | 24 g |
Błonnik | 2 g |
Porównanie chleba pszennego z chlebem bananowym
Chleb pszenny w 100 gramach posiada wartość energetyczną 267 kcal.
* (w jednym kawałku chlebka, czyli około 50 gramach znajduje się ok. 135 kcal).
Makroskładniki | Dany makroskładnik/100g produktu |
Białko | 11 g |
Tłuszcze | 3 g |
Węglowodany | 49 g |
Błonnik | 4 g |
Chlebek bananowy ze względu na niską zawartość kalorii, a także dodatek erytrytolu będzie świetnym wymiennikiem m. in. dla osób na dietach redukcyjnych. Znakomicie sprawdzi się również dla pacjentów dbającym o niską podaż błonnika w jadłospisie, na tzw. dietach ubogo resztkowych, gdyż błonnik stanowi jedynie 2 g w 100 gramach produktu. Chlebek bananowy w porównaniu ze zwykłym chlebem pszennym ma również niską zawartość białka (jedynie 4 g w 100 gramach produktu), co może być zaletą np. dla wielu pacjentów na Oddziałach Nefrologicznych. Ponieważ chorzy na takich oddziałach bardzo dbają o to aby spożywać posiłki o niskiej zawartości białka, gdyż niewielkie chociażby odchylenia od norm mogą pogorszyć ich stan zdrowia. Ze względu na niską zawartość węglowodanów (24 g w 100 gramach produktu), a także dodatek zamiennika cukru (erytrytol) chleb bananowy świetnie nada się również dla osób chorujących na cukrzycę typu II oraz z insulinoopornością.

Jak widać chleb bananowy ma wiele zalet i zastosowań wśród różnych grup osób z chorobami dietozależnymi. Myślę również, że świetnie sprawdzi się jako pyszna przekąska czy dodatek do dania głównego w każdym domu. Zachęcam do spróbowania tego pysznego wypieku!
Smacznego!