Dziad

Kapuśniak znany jest w łódzkiem pod nazwą zupa dziad. Proponuję dziś wersję  bez wkładki mięsnej. Jej przygotowanie pochłania dużo mniej czasu, wystarczy niecała godzina.

            Od wieków wierzono, że od tego, jak spędzimy ostatni  dzień starego roku  i sylwestrową noc zależy nasze szczęście w Nowym Roku. Jedno jest pewne, że kwaśny kapuśniak podany na noworoczny obiad może okazać się doskonałą propozycją i sycącym daniem po udanej sylwestrowej zabawie. Ta pyszna zupa zachwyci swoim wyrazistym smakiem i stanowić będzie wartościowy posiłek.

Kapusta kiszona stanowi obowiązkowy punkt w jesienno -zimowym menu. Jest  dla mnie podstawą wielu dań. Kapusta jak też sok z niej to źródło witamin C, E oraz z grupy B. Jedzenie kiszonej kapusty pobudza soki trawienne, oczyszcza i wzmacnia organizm. Ja używam kapusty ukiszonej przeze w domu. Można oczywiście kupić gotową kapustę w sklepach czy na rynkach pamiętając, żeby była to kapusta kiszona nie kwaszona. Kwaszona zawiera dodatki jak ocet czy kwas cytrynowy i nie zawiera cennych probiotyków, które zawiera kiszona. Pamiętajcie to są dwa różne produkty !!!

W tym miejscu przychodzą mi na myśl wspomnienia z dzieciństwa. Kapustę  kiszoną uwielbiam od zawsze. W dzieciństwie  neutralizowała  mdły  smak  i przykry zapach  tranu, który piłam w celach  leczniczych w postaci wyłącznie oleistej. Nie posiadał  aromatu pomarańczy  lub  cytryny jak współczesny. Takie to były czasy.

Noworoczny kapuśniak

Składniki:

  • ½  kg kapusty kiszonej
  • 4 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • kawałek selera
  • 2 suszone grzybki
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina /cydru
  • 1,5 litra  bulionu jarzynowego

Przyprawy

sól do smaku, świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka  mielonej papryki wędzonej, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżeczka sosu sojowego,1 łyżka miodu lub opcjonalnie cukru brązowego. 

Sposób przygotowania:

Na  patelni  podgrzać masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją energicznie mieszając. Dodać pozostałe składniki czyli: kmin rzymski, suszone oregano, słodką paprykę w proszku, paprykę wędzoną w proszku, obrane i pokrojone na plasterki marchewki,  starty na grubych oczkach kawałek selera i smażyć na niedużym ogniu przez około 3 minuty. W następnej kolejności dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić według uznania i smażyć dalej  przez  mniej więcej 4 minuty. Wlać ½ litra gorącego   bulionu, sos sojowy, miód, wsypać świeżo zmielony pieprz i zagotować chwilę na większym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i gotować przez około 20 minut aż warzywa będą miękkie.

 W międzyczasie w dużym garnku podgrzać olej dodać przepłukaną odciśniętą oraz pokrojoną kapustę, posolić do smaku, dodać grzybki wcześniej namoczone i smażyć mieszając od czasu do czasu przez kilka minut. Wlać wino, przykryć garnek i dusić przez 10 do 15 minut. Na koniec wlać pozostały gorący bulion (1 litr)  i gotować przez chwilę na dużym ogniu. Warzywa z patelni  przełożyć do garnka z kapustą  i razem gotować  przez kolejne 10 minut.

Dziś do wyjątkowego noworocznego kapuśniaku użyłam cydru ZACZAROWANY SAD z Bieszczadów. Przywiozłam go latem  z Uherc Mineralnych. Jest delikatnie musujący oraz zdecydowanie wytrawny, pięknie pachnie  nadając  naszej zupie aromat  świeżo zebranych  jabłek.

Podawać najlepiej z razowym pieczywem.

 Smacznego!

przygotowała: Basia Sereczyńska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *