Pyszne, delikatne kruche ciasto z owocami było w naszym domu tradycyjnym ciastem pieczonym przez moją mamę. Nadzienie mogło być z różnych owoców, np. jabłek, śliwek, truskawek, czarnych jagód, wiśni, a nawet rabarbaru. Owoce mogły być świeże lub mrożone, można było nawet zastosować gotową konfiturę.

Gotowe kruche ciasto z czarną porzeczką

Kruche ciasto z czarną porzeczką

Z wielu rodzajów kruchego ciasta wybrałam ciasto z czarną porzeczką, które zawsze najbardziej lubiłam. Do sporządzenia ciasta można użyć gotowej konfitury z czarnej porzeczki.

Konfitura ekstra z czarnej porzeczki

Tutaj ważna uwaga: musimy użyć konfitury, a nie dżemu. Zgodnie z prawem [1]  ilość owoców wymagana do wytworzenia 1kg dżemu wynosi nie mniej niż 350 g. W przypadku konfitury ekstra zawartość owoców musi wynosić minimum 600 g na 1 kg gotowego produktu. W powidłach śliwkowych zawartość owoców powinna wynosić minimum 1600 g na 1 kg gotowego produktu. Ciasto z dżemu, zawierającego głównie pektyny, syrop skrobiowy i inne substancje „dodatkowe”, na pewno się nie uda!

Trzeba przygotować następujące produkty:

Ciasto kruche

  • 1½  szklanki mąki pszennej
  • ¼   szklanki cukru
  • 125  g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka śmietany 18%

Owoce

  • ok. 500g konfitury z czarnej porzeczki (dwa słoiczki konfitury marki „Łowicz”)

Kruszonka

  • 60  g masła
  • 2 łyżki czubate mąki
  • 2 łyżki czubate cukru
Pokrojone ciasto

Sposób przyrządzania

Zaczynamy od kruszonki. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika (minimum 1 godzina). Teraz mamy czas na przyrządzenie ciasta. Ze wszystkich składników: mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru, masła (zimnego, pokrojonego w kostkę), jajka, żółtka i śmietany zagniatamy jednolite ciasto.

Ciasto wykładamy do okrągłej lub prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy konfiturę. Wierzch konfitury posypujemy kruszonką, ścierając na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto z zamrażalnika.

Ciasto pieczemy w piekarniku niecałą godzinę (50 minut) w temperaturze 190°C (grzałka góra-dół bez termoobiegu), aż się ciasto ładnie zarumieni. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem.

Ciasto poprószone cukrem pudrem

Smacznego !

[1] ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 29 lipca 2003 r

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *