Pyszne, delikatne kruche ciasto z owocami było w naszym domu tradycyjnym ciastem pieczonym przez moją mamę. Nadzienie mogło być z różnych owoców, np. jabłek, śliwek, truskawek, czarnych jagód, wiśni, a nawet rabarbaru. Owoce mogły być świeże lub mrożone, można było nawet zastosować gotową konfiturę.
Kruche ciasto z czarną porzeczką
Z wielu rodzajów kruchego ciasta wybrałam ciasto z czarną porzeczką, które zawsze najbardziej lubiłam. Do sporządzenia ciasta można użyć gotowej konfitury z czarnej porzeczki.
Tutaj ważna uwaga: musimy użyć konfitury, a nie dżemu. Zgodnie z prawem [1] ilość owoców wymagana do wytworzenia 1kg dżemu wynosi nie mniej niż 350 g. W przypadku konfitury ekstra zawartość owoców musi wynosić minimum 600 g na 1 kg gotowego produktu. W powidłach śliwkowych zawartość owoców powinna wynosić minimum 1600 g na 1 kg gotowego produktu. Ciasto z dżemu, zawierającego głównie pektyny, syrop skrobiowy i inne substancje „dodatkowe”, na pewno się nie uda!
Trzeba przygotować następujące produkty:
Ciasto kruche
- 1½ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki cukru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka śmietany 18%
Owoce
- ok. 500g konfitury z czarnej porzeczki (dwa słoiczki konfitury marki „Łowicz”)
Kruszonka
- 60 g masła
- 2 łyżki czubate mąki
- 2 łyżki czubate cukru
Sposób przyrządzania
Zaczynamy od kruszonki. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika (minimum 1 godzina). Teraz mamy czas na przyrządzenie ciasta. Ze wszystkich składników: mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru, masła (zimnego, pokrojonego w kostkę), jajka, żółtka i śmietany zagniatamy jednolite ciasto.
Ciasto wykładamy do okrągłej lub prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy konfiturę. Wierzch konfitury posypujemy kruszonką, ścierając na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto z zamrażalnika.
Ciasto pieczemy w piekarniku niecałą godzinę (50 minut) w temperaturze 190°C (grzałka góra-dół bez termoobiegu), aż się ciasto ładnie zarumieni. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
[1] ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 29 lipca 2003 r