Pałace Podkarpacia
Ziemia przemyska
Ziemia przemyska przynależy do Polski łącznie 553 lat. Związek z Polską zaczyna się w 1008 r., gdy Bolesław Chrobry przyłączył na 23 lata Grody Czerwieńskie do Polski. Zostały one wkrótce podpite i włączone do Rusi Kijowskiej. W 1054 r. zmarł książę Jarosław Mądry, który rozdzielił Ruś na pięciu synów i zapoczątkował okres rozbicia dzielnicowego. Powstałe Księstwo Halicko-Wołyńskie popadało w zależność lenną od chanów tatarskich i Mongołów. Książe Daniel Halicki przeniósł stolicę z Halicza do Chełma. W 1344 r. Kazimierz Wielki przyłączył do Polski ziemię przemyską i odtąd stała się ona trwałą częścią Korony Polskiej. W Rzeczpospolitej Obojga Narodów należała do województwa ruskiego. Na skutek I rozbioru ziemia przemyska trafiła w ręce Austriaków.
Pałac w Dubiecku
Dubiecko jest związane z rodziną Stadnickich, którzy byli wielkimi zwolennikami reformacji. W poł. XVI w. skasowano dobra katolików, a kościół zamieniono na zbór kalwiński. Zorganizowano szkołę uczącą w duchu reformacji. Okres reformacji przetrwał tu do roku 1588, kiedy to Andrzej Stadnicki, pan włości Dubiecka zwrócił dobra kościelne katolikom. Jeszcze do roku 1624 funkcjonuje w Dubiecku drukarnia kalwińska prowadzona przez Jana Szeligę.
W roku 1588 Dubiecko przeszło w posiadanie rodu Krasickich. Zamek przebudowano na barokowy pałac w którym w 1735 roku urodził się Ignacy Krasicki, późniejszy poeta i biskup warmiński.. Kolejna przebudowa z XVIII/XIX w. nadała pałacowi charakter klasycystyczny. Pałac jest otoczony parkiem krajobrazowym z unikatowymi gatunkami drzew.
Obecnie w pałacu mieście się hotel i restauracja. Na dziedzińcu mamy okazały 300-letni dąb szypułkowy o obwodzie pnia 633 cm oraz pomnik Ignacego Krasickiego.
Spędziliśmy w pałacu jedną noc. Byłyśmy zachwyceni położeniem, widokiem na dolinę Sanu, historyczną scenerią, dbałością o szczegóły. Wiele wrażeń przyniósł spacer po wspaniałym parku (z mini zoo) z resztkami umocnień ziemnych.
Kolej Przeworska, Bachórz
Koncepcja budowy i eksploatacji kolei przeworskiej na trasie Przeworsk-Dynów) powstała w okresie cesarstwa austro-węgierskiego w 1894 r. Zasadniczym celem funkcjonowania kolei było dostarczanie buraków do cukrowni oraz przewóz płodów rolnych, drewna, żwiru i kamienia. Na stacji Bachórz urządzono mały skansen. Kolej słynie z tunelu w Szklarach o długości 602 m – jedynego na kolejach wąskotorowych z ruchem turystycznym w Polsce. Na trasie kursują pociągi turystyczne (uwaga: powódź w 2020 zniszczyła odcinek toru).
Kuchnia regionalna
Będąc na zamku, powinniśmy skosztować wykwintnej kuchni zamkowej. Serwowane są tutaj kulinarne arcydzieła na bazie tradycyjnych przepisów i receptur polskiej kuchni. Polecamy spróbować pieczonego fileta z kaczki, pieczonego pstrąga z parmezanem, policzki wołowe i ragout z dzika.
Warto także wpaść do karczmy Pod Semaforem urządzonej w budynku stacji kolei wąskotorowej w Bachorzu. Serwowana jest tutaj regionalna kuchnia: świetny żurek, placki ziemniaczane, placki po węgiersku, pierogi ze świeżą kapustą, świetny schabowy. Na przystawki polecamy galicyjskie proziaki.
Praktyczne informacje
- Zamek Dubiecko, recepcja@dubiecko.com, tel, 16 651 10 58
- Karczma Pod Semaforem, Bachórz 16 A,